Druvskolan Sangiovese

I Italien odlar man över tusen olika druvsorter. Tusen! Den vanligaste heter sangiovese, så vi börjar att snacka om den.

Det är förresten helt omöjligt att snacka om Toscana utan att snacka om just sangiovese. Den här blåa druvan har sitt ursprung här, och är också den överlägset vanligaste druvan i regionen (ja, i hela Italien faktiskt). Utanför Italien går det att hitta sangiovese-druvor i Argentina, Australien och Kalifornien (USA alltså). Som ofta har kärt barn många namn; i Montalcino i norra Toscana kallas till exempel samma druva för brunello (betyder den lilla bruna. Vinet Brunello di Montalcino innehåller 100 % sangiovese. I Montepulciano kallar folk druvan för prugnolo gentile (det snälla plommonet) och Scansano är sangiovese detsamma som morellino (den lilla mörka). Där ser man: många namn – samma sangiovese.

Namnet sangiovese betyder Jupiters blod. Varför? Oklart. Förutom att vara en planet är Jupiter gudarnas konung i den romerska mytologin. Han sägs styra över dagsljuset, himlen och vädret – en inte oviktig aspekt för att kunna odla goda vindruvor.

Hursomhelst: viner som är gjorda på sangiovese blir kryddiga, tanninrika och har mycket syra. Tanniner förresten är den garvsyra som finns naturligt i vindruvans skal. Den syran ger vinet dess karaktär. Vi lär återkomma till det här med tanniner många gånger. Druvorna med hög tanninhalt ger (röda) viner som passar till till smakrika vilt- och kötträtter samt till kryddiga pastarätter med tomatbaserade såser. Sangiovese-viner har ofta en smak av körsbär, viol, örter, te och lakrits. De går lika bra att dricka ihop med mat som ensamma. Vill du äta ost till? Välj då parmesan eller pecorino. Annars: testa vinet till italienska charkuterier. Läs mer om att kombinera vin med mat och ost i det här inlägget.

Här är fem riktigt bra viner gjorda på sangiovese-druvan. Se det som en utmärkt introduktion.

  • Brunello di Montalcino (nr 12357) 264 kronor
  • Le Volte* (nr 32472) 159 kronor
  • Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Vigne Nuove (nr 2144) 149 kronor
  • Fonterutoli (nr 32229) 149 kronor
  • Brolio (nr 2705) 115 kronor

* Le Volte innehåller 50% merlot, 30% sangiovese och 20% cabernet sauvignon, och brukar kallas för ”a little super tuscan” (alltså en supertoscanare – en benämning på de Toscana-viner som är gjorda med andra druvsorter än de är tillåtna i området Chianti). Alla de andra vinerna i listan innehåller en dominerande del sangiovese. Skål!

***

Gillar du det här inlägget? Prenumerera då gärna på vårt nyhetsbrev, som 1-2 gånger i månaden ger dig vintips och rececpt direkt i mejlboxen. Det kostar inget, och du börjar prenumerera genom att fylla i ditt namn och din e-postadress här:

Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet