Toscana vinkarta

Under december månad (2013) kommer Goodmorning winelovers att handla om röda viner från den italienska vinregionen Toscana. Let’s get started.

Toscana är vinregionernas vinregion. Den mest kända? Säkerligen. Den äldsta? Ja. Och den bästa? Många menar att det är så.

Toscana ligger i mellersta/nordöstra Italien (kolla kartan). Regionen har både kust och inland. Pisa är visserligen berömt för sitt sneda torn, men den största staden är Florens med nära en miljon invånare. Mellan Florens i norr och Siena i söder hittar du det vindistrikt som kallas för Chianti (notera att c:et uttalas som ett k). Här gör man de berömda chianti-vinerna. Mitt i Chianti ligger det ursprungliga distriktet, som kallas för Chianti Classico. Vinerna som kommer härifrån känner du igen på den svarta tuppen (gallo nero) på flaskans hals. Längs den så kallade Chianti-vägen, som slingrar sig mellan Florens och Siena finns kända vinkommuner som Greve in Chianti, Radda in Chianti och Gaiole in Chianti. I Gaiole in Chianti skapade Baron Ricasoli redan på 1800-talet ”receptet” på ett chianti-vin: druvan sangiovese ska dominera, och kompletteras med druvan canaiolo. Barone Ricasoli (uttalas rikAsoli) är fortfarande en av de mest respekterade producenterna i Chianti Classico. Andra kända producenter i regionen: Fonterutoli, Antinori och Castello di Ama.

Nedanför Chianti-distriktet – längre söderut alltså – ligger städerna Montalcino och Montepulciano, I dessa områden odlas druvor som blir till några av Toscanas godaste viner. I Monteculcino gör man så kallade brunello-viner, medan de bästa vinerna i Montepulciano går under benämningen Vino Nobile di Montepulciano. Också här är sangiovese den dominerande druvan, men den kallas för brunello och prugnolo gentile. Läs mer om sangioevese i det här inlägget.

Ute vid kusten ligger staden och distriktet Bolgheri. Här finns de rebelliska vinproducenterna, som vägrade att hålla sig till det regionala receptet där sangiovese ska dominera. Istället odlar de icke-inhemska druvor som cabernet sauvignon/franc, merlot och syrah, och skapar så kallade supertoscanare. Bland de mest kända supertoscan-vinerna hittar du Sassicaia, Ornellaia (nr 90380) och Tignanello (nr 32152). Vinerna från Bolgheri håller hög kvalitet – och kostar därefter: en flaska Tignanello kostar 529 kronor på Systembolaget, medan Ornellaia kostar 999 kronor. En flaska Sassicaia från San Guido kostar mellan 1 400 och 3 000 kronor (kanske ännu mer) kostar 975 kronor på Systembolaget, som säljer den från och med december 2013 (nr 96087).

Se det här som en introduktion till Toscana. De närmaste veckorna kommer vi att snacka om – och dricka! – en hel del viner från regionen. Skål!

***

Gillar du det här inlägget? Prenumerera då gärna på vårt nyhetsbrev, som 1-2 gånger i månaden ger dig vintips och rececpt direkt i mejlboxen. Det kostar inget, och du börjar prenumerera genom att fylla i ditt namn och din e-postadress här:

Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet