Kombinera vin med mat och ost sa lojligt enkelt ar det

Folk skriver tjocka böcker om hur du kombinerar vin med och mat och ost (och folk köper dem). Som ofta är frågan varför befogad. För det är verkligen enkelt.

Vi börjar med mat. En tumregel här är att lägga mat på tallriken som kommer från samma region som vinet i glaset. Till en osso bucco (kalvlägg) med risotto passar ett rödvin från den italienska regionen Valpolicella. På samma sätt är det att rekommendera att dricka det spanska starkvinet sherry till tapas. Lika smaker leka bäst. Eller som Daniel Crespi, hjärnan bakom restaurangen Djuret och vinbaren The Burgundy i Stockholm, säger i samtalet med Alf Tumble i podcasten Dela en flaska:

”Rött och kött – det är perfekt, vitt till fisk, och rosé till kalv och kyckling, det är klassiskt.”

Lika enkelt är det att kombinera vin och ost. Det är klart att det finns ett fåtal undantag, men i grunden gäller att:

> Röda viner gillar hårdostar, som till exempel parmesan och pecorino. Ett fylligt rödvin från italienska regionen Piemonte gifter sig till exempel toppen med en bit pecorino.
> Vita viner passar bäst med vit- och blåmögelostar och med getost. Den vita druvan sauvignon blanc passar till exempel helt utmärkt till getost.