I distriket Soave i regionen Venetien, där gör man vita viner. Och de vita vinerna gör man på druvsorten garganega. Här lär vi oss mer om den!
Vi snackar en grön druva, en druva som bara finns i Venetien, och bara i distriktet Soave (okej, den går att hitta på några få andra ställen i Italien, men Systembolaget har bara garganega-viner från Soave). Den som har näsan och tungan på skaft kan känna doft och smak av mandel, plommon och citron. I de fall då garganega får sällskap i flaskan är det druvan trebbiano eller chardonnay som är där. Vinlagarna säger att mellan 70 till 100 procent av Soave-vinerna ska bestå av garganega.
De lågalkoholhaltiga vinerna på garganega passar till fågel, fisk eller getost. Det är smart att få en del syra i maten, typ med lime eller citron. Tillsammans med för starka smaker strejkar sådana här viner, så krydda med måtta.
Systembolaget dukar upp ett bord med typ tio helflaskor där druvan är garganega: från 72 till 219 kronor. Du behöver med andra ord varken sålla särskilt hårt eller ruinera dig för att hitta ett vitt vin på garganega. Men det är mycket, mycket värt att lägga åtminstone 150 kronor på en flaska; det är först i den prisklassen som vi börja snacka bra viner. Ett stalltips för att inte gå på en nit: välj ett vin som kommer från Soave Classico, själva ursprungsområdet. Börja förslagsvis med någon av dessa tre:
- Masi Soave Levarie (nr 6997) 72 kronor*
- Calvarino Soave Classico Pieropan (nr 95414) 149 kronor
- La Froscà Gini (nr 99099) 159 kronor
Vill du dricka garganega-vin på box? Tre val finns på Systembolaget (och de kostar rätt lite för att vara boxar):
- Castelforte Soave (nr 74854) 165 kronor
- Pasqua Sanzeno Garganega Chardonnay (nr 2907) 195 kronor – nyhet i december 2013
- Monti Garbi Soave (nr 2078) 205 kronor
Skål!
* Som sagt: det här var inget vidare roligt vin, tycker jag, så rekommendationen är att lägga det dubbla för ett mycket bättre vin, till exempel de i listan från Pieropan eller Gini.
***
Vill du läsa om andra druvor? Kanske om sangiovese, corvina eller nebbiolo?