140106-Druvskolan-Nebbiolo

”Blott Piemonte goda nebbiolo-viner har”. Så skulle ett ordspråk om den här druvan och regionen kunna vara formulerat. För det är sant.

Nebbiolo är en blå druva som härstammar från Piemonte. Än idag kommer åtta av tio italienska nebbiolo-viner härifrån. Utanför Italiens gränser odlas nebbiolo i Sydafrika, Argentina, Australien, Mexico och USA. I Piemonte hittar du druvan främst runt byarna Barolo, Barbaresco och Gattinara. Nebbiolo ger ljusröda viner med frisk smak av körsbär, tjära, tryffel, torkade örter och rosor. De är tanninrika, och vinner ofta på lagring (det gör dem mindre sträva). Druvan trivs fint tillsammans med lagrade hårdostar, kraftiga kötträtter och grillat.

Namnet nebbiolo kommer från italienskans nebbia, som betyder dimma. När druvorna skördas i september/oktober brukar en dimma ligga över vinfälten i Piemonte. Vackert!

Här är fem bra viner gjorda på nebbiolo-druvan, alla under 200-lappen. Se dem som en utmärkt introduktion. Barolo- och barbaresco-vinerna ligger förresten alltid en bit högre i pris än regionvinet Langhe Nebbiolo.

  • Langhe Nebbiolo Fontanafredda (nr 22300) 99 kronor
  • Le Tense Sassella (nr 32341) 133 kronor *
  • Langhe Nebbiolo Pio Cesare (nr 7306) 137 kronor
  • Barbaresco Livio Pavese (nr 5337) 179 kronor
  • Barolo Albe G.D. Vajra (nr 2398) 189 kronor

* Den här är en odd man out i listan. Vinet kommer nämligen från vinregionen Lombardiet, öster om Piemonte. Druvan är fortfarande nebbiolo, men i den här regionen kallas den för chiavennasca. Kan du känna skillnaden? Skål!

***

Gillar du det här inlägget? Prenumerera då gärna på vårt nyhetsbrev, som 1-2 gånger i månaden ger dig vintips och rececpt direkt i mejlboxen. Det kostar inget, och du börjar prenumerera genom att fylla i ditt namn och din e-postadress här:

Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet