140106-Piemonte-Karta

Under januari månad (2014) kommer Goodmorning winelovers att handla om viner från den italienska vinregionen Piemonte (uttalas Pimonntä, och betyder ”vid bergets fot”). 

Piemonte ligger i nordvästra Italien (kolla kartan). De franska och schweiziska Alperna omger regionen på två sidor. I öster gränsar Piemonte mot Lombardiet, och i söder till kustregionen Ligurien. Turin är största staden med i runda slängar en miljon invånare. Härifrån kommer bilmärket Fiat och fotbollslaget Juventus (där Zlatan spelade 2006-2009).

Barolo och barbaresco på nebbiolo-druvan
Sex av tio viner från Piemonte är röda. De mest berömda är barolo och barbaresco (som också är namnet på de byar däromkring vinerna görs). Både barolo och barbaresco görs på nebbiolo, som är en förnäm och vanligt förekommande druva i Piemonte. Dessa viner är kraftiga och tanninrika. Byarna Barolo och Barbaresco ligger i området Langhe. Läs förresten mer om druvan nebbiolo i det här inlägget.

Barbera störst och dolcetto söt
I den här regionen gör man också röda viner på druvorna barbera och dolcetto. Barbera-viner är ofta fruktiga, medan dolcetto-viner är lite sötare och torrare (dolcetto betyder ”den lilla söta” på italienska). Barbera är den dominerande druvan i Piemonte. Läs mer om druvan barbera i det här inlägget.

Brachetto – dessertdruva och picknick-dricka
Dessutom finns här röda brachetto-viner, gjorda på druvan med samma namn, som är jordgubbiga, lätta och mousserande. Köp en flaska brachetto om du vill ha ett schysst picknick-vin eller något gott till desserten. På Systembolaget finns bara ett val (på riktigt): Brachetto d´Acqui Braida (nr 6260) för 79 kronor.

140106-Tolv-Piemonteviner

Mousserande viner på moscato bianco
Piemonte är också känt för sina vita viner, särskilt de mousserande. Ett exempel Asti, som både är en ort och ett välkänt lätt-mousserande vitt vin, gjort på moscato bianco-druvan. På samma druva görs dessertvinerna som kallas för Moscato d’Asti; två goda exempel är Castiôn (nr 7873) för 85 kronor och Nivole (nr 7787) för 75 kronor. Läs mer om druvan muscato bianco i det här inlägget.

Här är fem namnkunniga producenter i Piemonte värda att lägga på minnet: Fontanafredda, Pio Cesare, Cinzano, Paolo Scavino och La Spinetta.

Om du vill börja smaka på viner på Piemonte, börja med dessa fem:

  • Barbaresco Vigneto Bordini (nr 92010) 187 kronor – producenten heter La Spinetta, druvan är nebbiolo
  • Barolo Albe (nr 2398) 189 kronor – producenten heter G.D. Vajra, drivan är nebbiolo.
  • Briccotondo (nr 2773) 79 kronor – producenten heter Fontanafredda, druvan är barbera.
  • Castiôn (nr 7873) 85 kronor – producenten heter Castiôn, och druvan är Muscat
  • Brachetto d´Acqui Braida (nr 6260) 79 kronor – producenten heter Braida di Bologna Giacomo, och druvan är Brachetto.

Se det här som en introduktion till Piemonte. De närmaste veckorna kommer vi att snacka om – och dricka! – en hel del viner från regionen. Skål!

***

Gillar du det här inlägget? Prenumerera då gärna på vårt nyhetsbrev, som 1-2 gånger i månaden ger dig vintips och rececpt direkt i mejlboxen. Det kostar inget, och du börjar prenumerera genom att fylla i ditt namn och din e-postadress här:

Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet