140106-Druvskolan-NebbioloCorvina är en blå druva som verkligen regerar i Venetien, framför allt i distrikten Valpolicella och Bardolino. Men den är sällan ensam.

Får du syn på corvina, då får du ofta syn på druvorna rondinella och molinara också. Det är trion som ingår i i stort sätt alla viner från Valpolicella – amarone, ripasso, recioto och så kallat valpolicella-vin. Corvina spelar dock alltid huvudrollen, och utgör ofta 50 till 80 procent av druvorna. Rondinella och molinara är mer neutrala, medan corvina-druvorna ger smak av körsbär, hallon och mandel. Vinerna får hög syra, men låg tannin-halt. Corvina kan också stoltsera med en tjockt skal, något som skyddar druvan mot kyla och väta. Och den passar utmärkt att torka.

På Systembolaget finns typ 70 flaskor där corvina ingår, till 100 procent (i enstaka fall) eller som dominerande druva. Corvina har blivit Italien – och Venetien – trogen; (nästan*) ingen annanstans verkar den här druvan trivas. Om du vill smaka viner som innehåller corvina utan att kosta skjortan, börja med dessa tre:

  • Allegrini Valpolicella Superiore (nr 6010) 101 kronor
  • Bolla Le Poiane Ripasso (nr 22320) 117 kronor
  • Zenato Valpolicella Classico (nr 12385) 121 kronor

* Och så en liten specialare, en argentinare från Masi som innehåller corvina och malbec:

  • Masi Passo Doble Malbec Corvina (nr 6156) 91 kronor

Skål!

***

Vill du läsa om andra druvor? Kanske om sangiovese eller nebbiolo?