140114-Vinetikett-NIVOLE

Hej helg! Idag: skippa förrätten, skippa huvudrätten. Vi går pang-på desserten: saffransglass med hjortron.

Snart receptet såklart (börja i tid – att göra glass i frysen tar ett par timmar), men först den klassiska frågan:

Vilket vin passar till?
Jag rekommenderar Nivole (nr 7787) för 76 kronor. Det är ett vitt, sött dessertvin gjort på moscato bianco-druvan. Det är fruktigt och blommigt, och smakar fläder, päron, citrus och honung. Det är som pärlor i munnen. Och det ska serveras väl kylt.

I december 2013 fick Nivole den stora äran att vara vinet som serverades till desserten på Nobelmiddagen i Stockholm. Själva desserten där och då var en chokladsiluett med en nougat– och havtornsexplosion. Nivole kommer från vinhuset Michele Chiarlo, som enligt egen utsago är ”100 % Piemonte”. De gör också viner på druvorna nebbiolo, barbera och dolcetto.

 

140114-glass-med-varma-hjortronoSaffransglass med hjortron
6 portioner

Ingredienser
1 paket saffran, 0,5 g
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
6 st äggulor
1 dl strösocker
0,5 dl flytande honung

Blanda saffran med grädde och mjölk i en stor kastrull. Låt koka upp. Vispa äggulor, socker och honung och vispa ner i den heta gräddblandningen. Sjud under omrörning tills blandningen blir lite tjockflytande. Låt sedan blandningen svalna.

I glassmaskin: kör tills glassen blivit krämig.
I frys:
 rör om en gång var 30:e minut, tills glassen blivit krämig.

Servera glassen med varma hjortron och Nivole.
Får du inte tag på hjortron? Det funkar fint med hallon, tranbär eller granatäppelkärnor också.