140106-Druvskolan-NebbioloBarbera är en blå druva som kommer från norra Italien (ja, från kullarna vid Monferrato i Piemonte för att vara exakt). Men den tvingas jämt fajta om uppmärksamheten.

Barbera är – näst efter sangiovese – den mest odlade druvan i Italien. I Piemonte består nästan hälften av alla odlingar av den här druvan. Men konkurrensen från de nebbiolo-druviga sorterna barolo och barbaresco är tuff; barbera har ofta setts om ett enklare vin, perfekt att dricka ”i väntan på Barolo” (som Samuel Becketts teateruppsättning dessvärre inte heter). Och visst ger barbera-druvan något lättare viner än barolo och barbaresco. Druvan ger mycket riktigt stora skördar, och vinerna blir inte särskilt sträva och kan drickas unga. Det här en självständig druva som verkligen inte är fy skam. Förutom i Italien går det att hitta barbera i USA, Argentina och Australien.

Viner på barbera har mycket syra och är ofta fruktiga med smak och doft av körsbär, plommon och russin (ibland också blåbär och björnbär). De passar till kryddiga rätter med feta och krämiga tillbehör. Lättare barbera-viner till fågel, kalv och gris – och kraftigare till lamm, nöt och vilt. Och som sagt: barbera ska drickas unga! (= efter typ 2-3 år)

På Systembolaget finns ett 20-tal flaskor barbera att välja bland – från 81 till 321 kronor. De flesta är från Piemonte, men några enstaka kommer från Venetien (Italien) eller USA. De italienska viner kommer från området kring Asti, Alba och Monferrato i Piemonte. Här är fem flaskor för under 131 kronor:

  • Briccotondo Barbera (nr 2773) 81 kronor *
  • Antè Barbera d’Asti (nr 32335) 91 kronor
  • Langhe Rosso Il Cascinone (nr 2694) 100 kronor
  • Barbera d’Alba Luigi Voghera (nr 2365) 102 kronor
  • Ajan Barbera d’Asti (nr 2320) 131 kronor

* Börja med den här! Ett mycket bra barbera-vin för en högst rimlig peng.

***

Gillar du det här inlägget? Prenumerera då gärna på vårt nyhetsbrev, som 1-2 gånger i månaden ger dig vintips och rececpt direkt i mejlboxen. Det kostar inget, och du börjar prenumerera genom att fylla i ditt namn och din e-postadress här:

Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet