140122-Vinetikett-BriccotondoVeckorna går så fort. Det känns ibland som att … det är fredag – och plötsligt är det fredag igen! Det föreslår jag att vi firar med ett vidunderligt prisvärt barberavin från Piemonte.

Det kan vara lite svårt att förstå sig på Briccotondo Barbera (nr 2773). Det är ett rött vin gjort enbart på barbera-druvor. Det är fruktigt och smakrikt. Det är ett vin som du kan dricka redan när det är ungt, alltså nu nu nu. Men det är inte det svårförståeliga. Det första svårförståeliga är priset. En helflaska Briccotondo kostar 81 kronor. Det är alltså det bill… ah, låt oss säga det lägst prissatta röda Piemonte-vinet som Systembolaget erbjuder. Den det andra svårförståeliga är betygen som de här vinet har fått. Kolla här:

Finare vinkännare bedömer viner på en skala 0-100. På sajten Cellar Tracker får Briccotondo hela 88 poäng, något som verkligen är ovanligt högt för en flarra som kostar 81 kronor. För ett par år sedan gav den väl ansedda tidningen Wine Spectator vinet 90 poäng, alltså lika högt betyg som rödvin som kostar flera hundra kronor. Det fick den svenska vinbloggaren Finare Vinare att bli mäkta förvånad. Han skrev:

”Smaken är helt okej balanserad och fullt drickbar till vår hembakade pizza. Ett anständigt lågpristjut, helt enkelt.”

Toppvin eller ett anständigt lågpristjut? Faktum kvarstår: Briccotondo fortsätter att år efter annat få lysande betyg. På Vinkatten får vinet 8,8 av 10, och på Vivino får det 3,5 av 5. Och här är vad fyra svenska medier skriver om flaskan:

Svenska Dagbladet: Ett härligt bärigt vin med lite söta choklad- och vaniljtoner i en matvänlig stil.

Allt om Mat: Gott och okomplicerat. Gott till: Charkuteritallrik med lantbröd och liten sallad.

Tasteline: Ett trevligt vin där det levereras bra koncentration för lite pengar. Doften bjuder lätt bränd mörk frukt, färska örter och tobak. Smaken är återhållsamt fruktig av främst körsbär och blå plommon.

Vinklubben: Lättsamt, men mycket välgjort vin från uppryckta Fontanafredda. Inbjudande frukt och härliga örtkryddor borgar för matvänlighet i kubik.

Men andra ord: köp det här vinet innan Systembolaget och producenten Fontanafredda inser att priset borde vara det dubbla!

***
En tredje grej som är super med det här vinet är att det passar ihop med det mesta (jo, faktiskt). Det passar bra till ljust kött, såsom kyckling och kalkon. Det passar bra ihop med en bit hårdost (parmesan, pecorino eller comté). Det passar bra till pizza. Det passar till risotto. Och det passar bra till pasta. Så här kommer världens enklaste recept på pasta – med tryffel. Skål!

Men först bara: vad är tryffel?
Tryffel är en rund svamp som växer under jord. Den är alltså underjordisk. Det finns olika typer av tryffel. Den vanligaste och mest kända är den svarta. Ovanligare – och därför jättedyr – är den vita. 80 procent av all vit tryffel i världen kommer från området kring byn Alba i Piemonte.

En tryffel kan lätt gå loss på ett par hundra kronor. Men det går att komma lindrigare undan. Gå till en välsorterad italiensk delikatess-disk och fråga efter tryffelsås eller tryffeltapenad (kallas också för salsa tartufata). Jag hittade en burk från producenten AF; den kostade en 70-lapp. Så, receptet:

Helgvinet Brunello di MTryffelpasta med parmesanost
4 personer. 15 minuter.

Ingredienser
125 g smör
1 tsk färsk salvia, fint strimlad
2 krm havssalt
1 krm vitpeppar
tryffeltapenad
1 msk färsk riven parmesanost
500 g färsk pasta (typ tortellini eller spaghetti) – viktigt att den är färsk

Koka upp pastan enligt anvisningar på förpackningen. Koka den ”al dente”. Smält smöret försiktigt utan att det fräser i en så stor kastrull att den kokta pastan får plats, tillsammans med strimlad salvia, salt och peppar. Lägg i den rivna parmesanosten. Rör om och ta kastrullen av värmen så fort osten smält. Smaka av. Häll av det mesta av vattnet från pastan och blanda ner den med smöret. Smaksätt med god tryffeltapenad, rör om och lägg upp på varma tallrikar. Servera genast.

Receptet är hämtat från Kökschefen.se

***

Om du gillar Briccotondo kan det vara bra att veta om det också finns som box-vin (3 liter), dock i beställningssortimentet. Priset är 255 kronor, numret är 73795.

***

Gillar du det här inlägget? Prenumerera då gärna på vårt nyhetsbrev, som 1-2 gånger i månaden ger dig vintips och rececpt direkt i mejlboxen. Det kostar inget, och du börjar prenumerera genom att fylla i ditt namn och din e-postadress här:

Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet