Häromveckan var jag i Lund för att intervjua modeskaparen Alexander Stutterheim på scenen på Studentafton (ett verkligt ärofyllt uppdrag). Då fick jag bo på Grand Hotell (håhå, fint ska det va’). Och fint är det verkligen på Grand i Lund; det är ett gediget och äkta pampigt hotell. Dessutom hade jag hört ryktet om deras vinkällare, att den minsann inte skulle gå av för hackor.
Så när jag checkar in frågar jag om det gick för sig att få besöka källaren. Det går för sig. Men hovmästaren har inte börjat för kvällen ännu, men så snart han är på plats kan det bli en tur. Efter en knapp timme ringer de upp på mitt rum, och ber mig att komma ner till baren. Väl där träffar jag T, som är hotellets hovmästare. Han är på språng, och säger: ”En minut bara”. Efter en minut är han tillbaka, säger ”Okej, då går vi”. Jag har inte fått presentera mig med namn, och det känns ju artigt att göra, så jag säger: ”Hej, jag heter Mattias förresten”. Svaret kommer omedelbart: ”Det vet jag, jag har redan googlat dig”. Hoop. Jag blir halvpaff, tänker att nu skojar han. Så jag hade inte mycket annat till val än att ställa en kontrollfråga: ”Jaha, vad hittade du då?” – ”Att du är frilans, och jobbar med reklam.” Korrekt ju. Och god kundvård dessutom.
Vi tar spiraltrappan ner, svänger runt några hörn, och genom en källarkorridor innan vi är framme vid vinkällaren. Plötsligt är vi i en annan värld, i en annan tid. Det är en smula magi att se flaskor högt och lågt, trälådor och nötta etiketter. Belysningen är dämpad, det är svalt. Vi pratar om hur vin är en upplevelse, och att det finns olika sätt att uppleva vin. Vissa kan direkt pricka in vilken region det kommer ifrån, andra vilka dofter och smaker som framträder, medan ytterligare andra bedömer om vinet är gott eller inte, om det är värt pengarna, värt att köpa på nytt. Det är meningslöst är värdera vilket sätt som är bäst, vilken upplevelse som den rätta. De är upplevelser, och de är olika.
Det är mestadels viner från den gamla världen i källaren (alltså från Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland). Mest rött, men också lite vitt, lite sött och lite portvin. I det första, det runda, rummet är det Frankrike för hela slanten. Ett och annat namn är numera bekant för mig, som Pomerol, Château Mouton-Rothschild och Sauternes. Jag frågar T vilken flaska här som är den dyraste. Han pekar på en rad vinflaskor från Romanée-Conti, som kommer från distriktet Côte de Nuits i regionen Bourgogne. En sådan flaska kan kosta upp till 30 000 kronor. Hoppla. I källarrummet innanför: mycket från Italien, Spanien och en del från Tyskland. Några flaskor från Portugal, några från Argentina också.
T frågar: ”Köper du flaskor och sparar undan, lagrar?” – ”Nej”, säger jag, ”dit har jag inte kommit ännu. Det är överkurs för mig.” – ”Du borde börja lagra.” Ord och inga visor. Jag ber om tips, och han ger mig tips på ett par lagringsvänliga flaskor som inte är 30 000-kronors-dyra (och som dessutom finns på Systembolaget):
- La Bastide Blanche (nr 2262) 149 kronor – från Provence i Frankrike
- Château Montus (nr 95591) 195 kronor – från Madiran i sydvästra Frankrike
- Châteauneuf-du-Pape Domaine Roger Perrin (nr 79942) 219 kronor – från Rhonedalen i Frankrike
”Och den här är något alldeles extra”, säger T, ”den får du googla fram”. Det är en flaska Aalto PS (nr 89482) från Ribera del Duero i Spanien. Druvan är tempranillo. Priset är 800-900 kronor i Systembolagets beställningssortiment. Det kan – på sin höjd – bli en presentflaska eller en hål-i-plånboken-investering för långt framtida bruk.
Vi är klara i vinkällaren. ”Vin ska inte vara svårt”, säger T. ”Men är närma sig vin som ett intresse, det är som att gå skolan. Ju längre du går där, desto mer utvecklad blir din smak och din upplevelse av ett vin. Du går ännu i ettan eller tvåan kanske. Men det går inte heller att rusa igenom det där. Det tar tid, och varje år är ett steg i utvecklingen”.
Tillbaka i baren blir jag serverad ett glas vin från distriktet Maremma i den italienska regionen Toscana. Druvan är sangiovese, till 100 procent. Vinet heter Podere San Cristoforo Carandelle. Det kostar 179 kronor flaskan, och finns att hitta på Bibendum. Skål!