iittala_com-product_page_460px-template

Jag fick en vinkaraff i julklapp av Evelinas föräldrar (tackar!). Därför kommer här några upplysande rader om att hälla upp vin, att lufta eller dekantera som det så vackert heter.

Det här inlägget ge dig svar på de här frågorna:
– Varför luftar man vin?
– Vilka viner vinner på att luftas?
– När bör man dekantera vinet?
– Hur dekanterar man vin?
– Hur rengör man en vinkaraff?

Kärt barn har många namn. En sådan där vinkaraff kallas också för vinluftare, dekanteringskaraff eller dekanterare. De finns i olika former och prisklasser*, men funktionen är densamma: att hjälpa dofterna i vinet att utvecklas genom att låta det komma i kontakt med luft. Vi låter vinet ”andas”, ger det liv. Det kanske verkar lite överkurs det här, men faktum är att:

Alla viner – särskilt unga röda – vinner på att hällas upp på karaff innan du häller upp dem i glas. En tumregel är att dekantera vinet en timme innan du serverar det (eller åtminstone en halvtimme). Ju längre innan serveringen som du dekanterar vinet, desto mer får vinet chans att utveckla sin smak. Så om du funderar på att hälla vinet på karaff redan flera timmar innan middagen: gör det.

Det finns ett annat skäl – förutom att lufta det – till att dekantera vin: att bli av med bottensatsen (alltså fällningen av tanniner) som lagrade äldre rödviner får i botten på flaskan. Ställ fram flaskan några dagar innan servering, så att fällningen sjunker till botten. Häll sedan långsamt och i jämn takt över vinet i karaffen. Håll ett tänt ljus under flaskans hals, så att du ser att du enbart häller rent vin i karaffen. När du ser bottensatsen i flaskhalsen: sluta hälla upp vinet. Servera sedan det klara vinet – helt utan grums – omedelbart. Skål!

Jo, förresten: så rengör du karaffen
Använd aldrig tvål eller diskmedel för att rengöra karaffen. Skölj istället ur den med vatten – mineralvatten om du vill vara riktigt noga – och låt den sedan lufttorka. De kan också använda krossad is och grov salt för att göra karaffen ren.

* Jag fick en Decanter från Iittala. Den rymmer 1,9 liter, och är formgiven av italienaren Antonio Citterio.