GMWL-kalkon-131218

R
edan torsdag! Och innan du dukar fram julmaten: gör höstens sista mustiga gryta med kalkon eller lamm. Till det: en flaska supertoscanare från kustlandskapet (innan vi drar vidare till nästa region).

Vilket vin passar till?
Om du vill slå på stort – eller åtminstone vardagslyxa – är min rekommendation att satsa på en flaska Le Volte (nr 32472) för 159 kronor. Det är en så kallad supertoscanare, alltså gjord på andra druvsorter än de är tillåtna i området Chianti). Le Volte innehåller 50 procent merlot, 30 procent sangiovese och 20 procent cabernet sauvignon. Producenten heter Tenuta dell’Ornellaia, och ligger vid Toscana-kusten, precis utanför den lilla byn Bolgheri. Tenuta är förresten det italienska ordet för egendom eller gods. Le Volte är Ornellaias så kallade tredjevin. Deras förstavin heter kort och gott Ornellaia (nr 90380) och kostar 999 kronor på Systembolaget, medan andravinet Le Serre Nuove dell’Ornellaia (nr 90413) kostar 399 kronor.

GMWL-Etikett-Le-Volte-131218

 

Le Volte har fått jättejättejättefina recensioner av vinkritikerna; många kallar vinet för ett riktigt fynd. Hos Vinkatten får Le Volte betyget 8,4 av 10, hos Vivino 3,9 av 5, och hos Cellartracker 88 poäng av 100 möjliga.

***

Whiskydoftande kalkon– eller lammgryta
4 portioner. 40 minuter (plus två timmar i marinad).

Ingredienser
600 g grytbitar
(kalkon eller lamm)
2 tsk dijonsenap
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 msk kinesisk soja
2 msk rapsolja
½ tsk salt
1 dl whisky
(skippa whiskyn om du vill, ersätt med en skvätt rödvin om du så önskar)
4 dl hönsbuljong
2 tsk rosmarin
1 tsk torkad grönpeppar
½ apelsin, skal + saft
pumpakärnor

Rör ihop senap, pressad vitlök, sambal oelek, soja och hälften av rapsoljan. Blanda ned grytbitarna och lägg i plastpåse. Låt marinera minst 2 timmar.

Hetta upp resten av oljan i en stekpanna och bryn grytbitarna – tänk på att inte ha för hög värme så att marinaden bränner vid. Krydda med salt. Lägg över köttet i en gryta och tillsätt whisky, buljong, rosmarin, grönpeppar samt skal och saft av apelsinen. Låt puttra cirka 25 minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö över pumpakärnor. Servera tillsammans med
förslagsvis bulgur och haricots verts.

Receptet är hämtat från Ingelsta Kalkon.

***

Gillar du det här inlägget? Prenumerera då gärna på vårt nyhetsbrev, som 1-2 gånger i månaden ger dig vintips och rececpt direkt i mejlboxen. Det kostar inget, och du börjar prenumerera genom att fylla i ditt namn och din e-postadress här:

Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet