140815-Lax

Att laga lax är gott och enkelt. Den finns i många varianter. Och alla passar fint till riesling-viner.

Laxen kan du tillaga på många vis. Den kan vara rimmad, grillad, stekt, ångkokad, ugnsbakad eller rökt. Jag vill slå ett slag eller två för varmrökt lax. Den är god – och enkel att få till. Du går bara till din bästa fiskaffär, ber om att få köpa varmrökt lax, och sedan går du hem och äter den. Varmrökt lax är ofta kryddad, och – tvärtemot vad man kan tro – inte så varm, utan ofta kall.  Det går såklart att röka den själv hemma också, men många fiskaffärer har så utsökt varmrökt lax färdig att sälja, så du kan gott göra något roligare med den tiden. Jag brukar gå till Asperöpojkarna i Fiskbodarna på Olskrokstorget i Göteborg.

Varmrökt lax kräver inte så många tillbehör. En romsås kan vara gott till (den hittar du i fiskaffären). Och några stekta gröna sparrisar. Och/eller några potatisar eller ugnsrostade grönsaker (broccoli, blomkål, paprika eller morötter). Och en enkel sallad, om du vill och önskar. Mer behövs inte. Lax är mättande. Men vad dricka till?

140815-Etikett-AC

Till varmrökt lax funkar det prima att dricka ett riesling-vin från Tyskland. Det ska helst vara friskt och fruktigt, och ha en liten mängd restsötma (typ mellan 1 och 3 på smakklockan för sötma). Ett sådant vin är A Christmann Riesling (nr 5882). Det kommer från den tyska regionen Pfalz, och kostar 129 kronor på Systembolaget. Den doftar honung, päron, persika – och smakar äpple, päron och citron. Den samsas gärna med andra fisk- och skaldjursrätter också. Men som sagt … drick den i helgen, och då gärna ihop med varmrökt lax. Skål!