När man i champagne ropar ”Champagne!”, ropar man Alsace ”Crémant d’Alsace!” Det är inte riktigt samma mousserande sak, men nästan. Och på bubblet från Alsace går det utmärkt att blanda till en kir royal.
Skillnaden mellan en champagne och en crémant är som sagt inte enorm. Metoden med en andra jäsning på flaska är samma, kvalitetskraven är samma och druvorna är snarlika (chardonnay är ofta med i dem bägge). Det är namnet som skiljer dem åt. Och priset; för runt 100-150-lappen kan du få en helt okej crémant. På Systembolagets hyllor kan du från Alsace hitta Charles Wantz (nr 7737) för 98 kronor och Bestheim (nr 7714) för 99 riksdaler. De funkar båda* fint som aperitif eller till fisk och skaldjur. Och som nio tiondelar av en kir royal.
En kir royal är en blandning av mousserande vin och svartvinbärslikör (på franska: crème de cassis). Det mousserande vinet är med fördel en crémant från till exempel Alsace eller Bourgogne, där blandningen har sitt egentliga ursprung. Namnet kir kommer från Felix Kir (1876-1968), som var borgmästare i staden Dijon.
Att blanda till en kir royal är mycket enkelt (särskilt om du gör det hela i rätt ordning).
1. Ta fram ett vin- eller champagneglas och häll i 1/10-del svartvinbärslikör. På Systembolaget kan du finna Crème de Cassis de Bourgogne (nr 675) för 159 kronor. Det är en halvliter, så den räcker till att göra mycket kir.
2. Häll på 9/10-delar kyld crémant d’Alsace eller crémant de bourgogne.
3. Skål!
* Givetvis kan du också välja halvflaskan Dopff Brut Cuvée Julien (nr 7410) för 69 kronor.