140304-Fritjof-bla-druvorPrimitivo är druvan framför andra på den italienska klacken och i vinregionen Apulien. Druvorna är små och skördas tidigt, därav namnet primitivo (från början primativo), som på italienska betyder ungefär ”den första”. Skål då!

Primitivo trivs fint i soliga klimat, och de små druvorna har ett tjockt skal. Vinerna blir mörkröda, doftar bär och choklad och kryddor – och är fruktintensiva i smaken. Den som beskriver upplevelsen av vinet som ”ovanligt komplex” är något på spåret. Ofta är viner på primitivo-druvan alkoholstarka (runt 14,5 procent) och inte sällan med en skapligt hög sockerhalt (cirka 10 g/l). Vinerna passar perfafekt till grillat kött, till chokladkaka (prova!) och till ostar som gouda eller gruyere. Eller varför inte till de lokala ostarna caciocavallo (en sådan där klumpost som dinglar i ett rep) och hårdosten canestrato (bägge dessa går att hitta om du letar i välsorterade ostdiskar).

Kul att veta är att primitivo är exakt samma druva som zinfandel, som går att hitta i USA, Chile, Sydafrika och Australien. Ursprunget till både primitivo och zinfandel går förresten att hitta i Kroatien, i druvan crljenak, men det där får räkna som överkurs.

I Italien är det tillåtet att märka en flaska gjord på primitivo-druvor med ”Zinfandel”, men vice versa, att i USA skriva ”Primitivo” på när det är zinfandel i, det går icke för sig. Därför existerar ”Italian Zinfandel”, trots att det med stor sannolikhet är italienska primitivo-druvor som skapat vinet. Zinfandel klingar helt enkelt finare hos många, och druvan har ett bättre rykte än primitivo, trots att det alltså i grunden är samma druva.

Systembolaget har i runda slängar tio flaskor primitivo att bjuda på i sitt fasta sortiment, från 59 till 99 kronor. Du får leta ordentligt för att hitta en flaska primitivo för över 100-lappen (men de finns). Därutöver finns nära 20 flaskor med viner på zinfandel-druvan, de allra flesta från USA, men en handfull från Italien. Här är tre att testa om du vill dricka primitivo-viner:

Skål!