160507-Musslor

Längst västerut i Loiredalen, vid Atlanten, ligger distriktet Sèvre-et-Maine sur lie. Här heter druvan framför andra Melon de bourgogne, men kallas här för muscadet. Vinerna är vita, friska och blommiga; de passar finfint till fiskrätter och till skaldjur, och då framför allt till ostron eller vinkokta blåmusslor. Det går också mer än bra att dricka dessa lätt bubblande och pyttelite söta vinerna ”som de är”.

På Systembolagets hyllor kan du med lite tur välja mellan två muscadet-flaskor från Loiredalen: Muscadet Sèvre et Maine (nr 2275) för 79 kronor och Château du Cléray (nr 2185) för 74 kronor. Om du får tag i den första, ta den. Om inte: ta den andra. Skillnaden är mycket liten, men upplevelsen är i båda fallen angenäm och uppfriskande. Dessutom är ju prislappen uppseendeväckande generös.

Till vinet kan du med fördel servera moules marinières, alltså vinkokta blåmusslor. Det lär imponera på dina gäster, men bara du vet att den här festmåltiden är mycket lättlagad och går snabbt att göra. Undvik att bjuda på musslor mellan april och augusti (tänk ”månader som innehåller R”), och köp alltid levande, färska musslor hos din fiskhandlare. Till fyra portioner behöver du:

  • 2 kg blåmusslor
  • 3 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 5 dl vitt torrt vin
  • 1 dl grovhackad persilja
  • salt och svartpeppar

Sedan är det enkelt:

Kontrollera musslorna. De som är slutna och har hela skal är okejade. Är du tveksam: knacka på musslans skal. Om den då sluter sig är den okej. Om inte: släng.
Skölj musslorna. Skölj dem i kallt vatten, och borsta eller skrapa bort ”skägg”, sand eller smuts. Lägg musslorna i en skål.
Koka musslorna. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs i olivolja i en stor kastrull i tre minuter (löken ska inte få färg). Häll i torrt vitt vin, och koka i några minuter. Sedan: i med musslorna och koka ordentligt i 3-5 minuter (med locket på). Skaka kastrullen efter halva tiden. Ta upp musslorna och håll dem varma, medan du kokar ner spadet och saltar och pepprar. Lägg tillbaka musslorna i spadet, och över med grovhackad persilja. Inte svårt alls! Servera.

I glasen alltså: Muscadet Sèvre et Maine (nr 2275) för 79 kronor