160507-Oliver

Innan du sätter igång med huvudrätten sitter det fint med en enkel förrätt på stående fot. På cocktailpinnarna: gröna lucques-oliver från Languedoc. I glasen: en prisvärd chardonnay från den väl ansedda chablis-producenten Laroche.

De flesta oliver som du hittar i din matbutik är grekiska. Det går kanske att hitta några från Italien eller Spanien också, men de allra flesta är från Grekland, och den absolut vanligaste sorten heter kalamata. Kalamata är en stad och ett distrikt vid Medelhavskusten längs söderut på det grekiska fastlandet. Bara de oliver som kommer härifrån får kallas kalamata; liknande oliver från andra delar i Grekland får på sin höjd heta kalamonoliver. Det om grekiska oliver, nu över till en fransk:

Lucques-oliver (uttalas ”Lyck”) hittar du i Languedoc. Det är en grön oliv med söt och köttig smak, av många upphöjd som den godaste av alla goda oliver. Formen är lätt rundad, och oliven är långsmal med spetsiga ändar. Den är svår att göra olivolja på, även om sådan förekommer i liten mängd, och lucques är därför främst en delikatessoliv, perfekt att dyka fram som förrätt.

Det är inte busenkelt att få tag på lucques-oliver, men det går. Ridderheims har nyligen börjat sälja sorten, och oliverna går också att beställa på flera fysiska och digitala delikatessbutiker, däribland Olja & Oliv, Ålgrändens ost & delikatesser, Zeytoon och Delikatessboxen. Happy hunting! (Om du är på resa i Frankrike kan du förresten besöka den välkända oliv-producenten L’Oulibo strax utanför Bize-Minervois i distriktet Aude).

Till lucques-oliverna kan du med framgång servera ett vitt vin från samma region. Ett förslag är L Chardonnay (nr 5649) för 85 kronor. Det är ett torrt vin, druvan är chardonnay, och producenten heter Laroche. Från samma producent hittar du på många Systembolaget-butiker också en radda viner från Bourgogne-enklaven Chablis: L Chablis (nr 79925) för 135 kronor och Chablis Saint Martin (r 7143) för 159 kronor (den finns också som halvflaska för 85 kronor). Det här blir bra – smaka på!