150921-Il-Conte

 

Vankas det helg? Om ja: köp hem en svensk klassiker från Abruzzerna. Köp hem det bästa valet för runt 70-lappen. Köp hem Il Conte (nr 2322).

Om du har 60-70 kronor på fickan och vill köpa en flaska från Abruzzerna, då ger Systembolaget dig fyra val. Det ”roligaste” vinet i den prisklassen är definitivt il Conte, som förresten betyder Greven på italienska. Välj alltså bort Bianchi Montepulciano d’Abruzzo (7126) och Montepulciano d’Abruzzo (2337) från producenten Umani Ronchi. Välj också bort Lupi Reali (2384).

Nu är väl – sanningen att säga – Il Conte inte mer än ett ”helt okej vin”. Här får man väl väga in att en flaska kostar 69 kronor, så har du åtminstone ett gott val för ett vardagsvin/husvin/kalla det vad du vill-vin. Det finns som halvflaska också (för 39 kronor). Och det finns ett boxvin som heter Il Conte (nr (32409), MEN det från Apulien och är gjort på druvsorterna nero di troia och zinfandel. Det kostar 199 kronor. Producenten är dock samma: Nordic Sea Winery. Nordic Sea what? Jo, vinet Il Conte tillhör de typ tio varumärken på Systembolaget vars druvor efter jäsningen skeppas till produktionsanläggningen utanför Simrishamn i Skåne*, där vinerna förädlas, lagras och buteljeras innan de tappas på flaska eller box. Il Conte är med andra ord minst halvsvenskt. Det kan man såklart tycka vad man vill om, men så är det.

Vidare är vinet klart anpassat för den svenska smaken (och plånboken); i decennier har Il Conte varit ett omtyckt folkvin med sin tydliga smak av mörka bär, lavendel och lakrits. Dessutom är det numera ekologiskt odlat (bra!). Ett ”seriöst budgetvin” valde en vinrecensent att kalla det. Låt oss tro att Il Conte tar det som en komplimang.

 

150921-Kalops

 

Till Il Conte passar rejäla rustika rätter, ”kött och potatis”, gärna med lite hetta. Lantligt och matigt ska det helst vara. Så vad passar bättre än en god gulaschsoppa? Okej okej, den är ungersk, från början en gryta, men till det här italienska vinet funkar det finfint. Här är receptet:

3 st potatisar
3 tomater
1 burk tomatkross
100 g bacon
1.2 kg högrev
4 st gula lökar
3 klyftor vitlök
2 msk kummin ( hel)
chili efter smak
4 st lagerblad
1 röd paprika
1 dl rött vin
4 msk ajvar
3 msk olivolja
vatten så det täcker ingredienserna

Gör så här:
Putsa köttet och bryn det i olja med bacon, kryddor, vitlök och lök. När det fått färg: tillsätt de andra ingredienserna (utom potatisen) och låt sedan puttra på svag värme i tre timmar. De sista 10 minuterna tillsätter du potatisen i fina små bitar. Servera med bröd och creme fraiche.