Det är inte jätteofta som man snackar Ungern och vin, men det ska vi göra nu. Om du går in på Systembolaget hittar du därifrån de billigaste bubblen och de (med rätta) dyraste dessertvinerna, så kallade tokajer. Kliv in i vinlandet Ungern!
Det finns 22 vinregioner i Ungern. De flesta hittar du söder om huvudstaden Budapest och kring den långa Balatonsjön. På en kulle i en liten by längs med sjön ligger ett kapell, som har fått ge namn åt varumärket Chapel Hill, som gör mousserande vita viner, mousserande roséviner och vita viner på riesling, chardonnay och sauvignon blanc. De mest kända distrikten i Ungern är dock Villány, Eger och Tokaj-Hegyalja. Det sistnämnda distriktet ligger i det nordöstra hörnet av landet, med gräns mot Slovakien. Tokaj-Hegyalja är landets stora stolthet; härifrån kommer dessertvinet tokaj, som i århundraden har tjusat både kungligheter och oss vanliga vinkonsumenter. Den franske kungen Louis XIV, även kallad solkungen, lär ha omnämnt tokaj som ”ett vin för kungar, och kungen bland viner”.
När det kommer till druvor är furmint den mest kända bland de ungerska; den är huvuddruvan i de söta tokajviner och också i en hel del torra vita viner, som Mandolás (nr 90261) för 135 kronor. Andra kända Ungern-druvor är hárslevelü (grön) och kékfrankos (blå). Också hárslevelü ingår i tokaj-viner, medan du till exempel får leta på Gaston vinbar och beställa deras rödvin Petér Wetzer för att få smaka kékfrankos. Från Frankrike och Tyskland har bland andra cabernet sauvignon, merlot och pinot noir (blåa) samt sauvignon blanc, pinot gris, gewürztraminer och chardonnay (gröna) tagit sig till landet.
På tallrikarna i Ungern hittar du mat som är kryddig och rustik: de verkar ha en förkärlek till gulaschsoppa och kåldolmar och fisk- eller köttgrytor. Till efterrätt kan det bli en vacker dobostårta med choklad och karamell, eller bara en klick kastanjepuré med lätt vispad grädde (avnjut ihop med ett glas tokaj!). Nu är i och för sig kastanjepuré knappast dölätt att få tag i, men webbutiken Ungerskmat.se ökar dina chanser att få smaka.
Systembolaget har i sitt fasta sortiment knappast något digert utbud från Ungern; i en storstadsbutik hittar du några flaskor mousserande, några flaskor vitt av diskutabel kvalitet, och några tokajer av toppkvalitet. Om du däremot kikar i beställningssortiment finns det betydligt mer, särskilt vad gäller vita viner, men också några röda (såväl till mat som till dessert) från 100-lappen och uppåt. Det finns ett 20-tal tokaj-viner som går att beställa, men med den knapphändiga information som Systembolaget erbjuder om dessa viner är det förståeligt om de flesta väljer någon av de 2-3 tokajer som finns i det fasta sortimentet. Det klassiska rödvinet Egri Bikavér (ordagrannt: tjurblod) finns förresten inte att få tag i på Systembolaget, och verkar tufft att få tag i också på andra digitala vägar. Vi får hoppas på en comeback på Systemet!
Här är tre ungerska viner att plocka från Systembolagets hyllor:
Chapel Hill Sparkling Chardonnay (nr 7649) för 67 kronor*
Mandolás (nr 90261) för 135 kronor
Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos (nr 2901) för 179 kronor
* Alltså … det här är inget roligt vin, alls. Men om du vill ha smakat ett mousserande vin från Ungern och komma billigt undan på kuppen: köp den här.