Att servera vin är enkelt. Häll från höger, och fyll glaset till cirka en tredjedel. Men hur varmt eller kallt eller svalt ska vinet vara? Här kommer svaret.

Vin vinner på lite kyla; inget vin i världen ska serveras varmare än 18 grader. I våra hem är det ofta 20-22 grader, så rumstempererat är alltid för varmt. I Sverige gör vi förövrigt ofta felet att servera vita viner på tok för kalla, och röda viner på tok för varma. Björnstierne Antonson, som är välrenommerad sommelier och vinkännare, menar att vi gör bäst i att tänka bort ”kallt” och ”varmt”, och istället tänka att alla viner vinner på att serveras ”svala”.

En tumregel är därför att ta ut vitt vin ur kylskåpet en halvtimme innan du serverar det, och omvänt förpassa det röda vinet till kylskåpet ungefär två timmar innan det är dags att bjuda på det. Generellt bör vita viner hålla mellan 8 och 12 grader, och röda viner hålla mellan 14 och 18 grader. Roséviner och mousserande viner bör du också servera väl kylda, alltså mellan 8 och 10 grader.

Är du ändå osäker? Lugn, Systembolaget brukar vara duktiga på att skriva ut vid vilken temperatur du ska servera vinet. Du som vill vara på graden noggrann kan införskaffa en digital vintermometer som du fäster runt flaskan, och som berättar för dig om vinets exakta temperatur.