Fransosen snackar om crème caramel, italienaren om panna cotta. Spanjoren däremot hojtar “Flan karamell”. Så en sådan får det blir ihop med ett glas torr sherry av amontillado-sort (till exempel Lustau Solera Reserva). Skål!

Brylépudding låter inte så kul. Vi säger flan istället. Och med gyllenbrun karamell på och runt den lilla puddingen blir det en flan karamell. Den är att betrakta som Spaniens nationaldessert, så självklart är det flan karamell vi väljer till efterrätt här. Kanske tänker du att den är svår att göra, men icke då. Den har bara lite tid (räkna med att ihopvispandet, gräddningen och sedan svalnandet i kylskåpet tar minst tre timmar). Men du som väntar … får en god äggig pudding med karamell. Om du vill kan du garnera med några hallon, eller riva lite extra apelsinskal över innan serveringen.

Till flan karamell kan du med fördel servera en torr sherry med ordentligt med smak. En söt sherry till den här söta efterrätten skulle bli en sötmabomb, men en torr sherry till den söta desserten blir bara kanon. Ett säkert val som går att hitta på Systembolaget är halvflaskan Lustau Solera Reserva Amontillado Los Arcos (nr 8227) för 99 kronor. Vinet är gyllene och torrt, men smaken av hasselnötter och torkad frukt gör att den känns lite lite söt. Producenten Lustau hör hemma i Jerez de la Frontera och är en mycket aktad sherry-producent; de har funnits sedan 1896 och gör sherry i alla de sorter, varav tre-fyra flaskor finns i Systembolagets fasta sortiment. Ett alternativ till den ovan föreslagna flaskan är Palo Cortado (nr 8233) för 219 kronor – det är en helflaska (750 ml) så literpriset är bara 30-lappen mer om Solera Reserva. Över till receptet:

Flan karamell
8 personer

8 dl ekologisk lantmjölk
4 ägg
4 äggulor
2 krm salt
4 msk strösocker
rivet skal av 1 apelsin

Gör så här
Sätt ugnen på 150°. Koka upp mjölken och låt den svalna. Häll socker och vatten till karamell i en stekpanna. Koka på hög värme tills sockret är gyllenbrunt, cirka 4 min. Häll karamellen i åtta små ugnssäkra formar en i taget och vrid snabbt formarna så att kanterna täcks av karamell. Vispa ihop ägg, äggulor, salt, socker, apelsinskal och mjölk. Häll det i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Låt puddingarna kallna och ställ dem sedan i kylskåpet i minst 2 timmar. Stjälp upp formarna på assietter. Taa-daa!