160507-Moulin-Touchais

Viner kan vara knasiga, blaskiga, balanserade, eldiga, toppen och komplexa. Dessertvinet Moulin Touchais (uttalas molaan tåschää) från distriktet Anjou-Saumur i mellersta Loiredalen är märkligt. Och mycket gott – till äppelpaj och de allra flesta ostar.

Tio år. Så länge väljer producenten Vignobles Touchais att låta sitt söta vin ligga i vinkällarna under byn Doué-la-Fontaine innan de släpper det på marknaden. Sedan början av 1800-talet har man gjort det till en vana att lägga under 10 000-tals flaskor av varje årgång, och idag finns ungefär 2 miljoner flaskor i lager där (den som skulle räkna har nog tappat räkningen). Druvan i vinet är chenin blanc, och blandningen består av 20 procent omogna druvor som skördas tidigt, och resten rejält mogna som skördas sent (utan att hinna bli angripna av botrytis som ger ädelröta). Moulin Touchais blir därför inte ett supersött vin, utan mer behagligt halvsött och mycket lent.

Just chenin blanc har visat sig vara förunderligt tålig druva att lagra; därför finns det här vinet i många olika årgångar som fortfarande går att få tag i: Systembolaget säljer bland andra 1968, 1971, 1981, 1992, 1997 och 2000. På andra håll går det att hitta ännu äldre årgångar – en del med 100 år på nacken! Den flaska Moulin Touchais (nr 4196) som finns i det fasta sortimentet kostar 239 kronor, och äldre årgångar ligger på mellan 300 och 700 kronor. Det här märkliga dessertvinet är därför en skoj och säkert uppskattad present till en jubilar: bara att hitta årgången som matchar födelseåret – och slå till!

I smaken är det här vinet friskt och lent och med smak av honung, aprikos och mandel. Det är ett märkligt dessertvin, som inte passar alls bra till färska bär och frukter. Ihop med ost däremot kommer Moulin Touchais verkligen till sin rätt; till hårdostar, getostar, fårostar, kittostar och framförallt vit- och grönmögelostar funkar det toppen boppen. Dessutom är den här märkliga flaskan en perfekt kavaljer till en äppelpaj med vaniljgrädde. Skippa den söta marsansåsen alltså, och välj vispad grädde med lite äkta vaniljpulver. Låt dansen börja! Receptet är här (det funkar med päronpaj också):

Skånsk äppelpaj med vaniljgrädde
6 personer.

Ingredienser
4 äpplen (ca 500 g)
2 dl ströbröd
2 dl äppelmos
1 dl rostad och hackad sötmandel
½ dl socker
½ tsk malen kanel
100 g smör

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175°C. Skala, kärna ur och skiva äpplena i tunna skivor. Lägg hälften av ströbrödet i en form. Blanda äpplen, mos, mandel, socker och kanel och lägg i formen ovanpå ströbrödet. Strö över resten av ströbrödet och täck med tunna skivor av smöret. Grädda kakan tills äpplena är mjuka, cirka 35 minuter.