Låta oss snacka om Loiredalen, och ingenting annat än om Loiredalen. Och låt oss dricka viner därifrån – vita, röda, mousserande och söta. Låt oss börja genast. Skål!
Loire är med sina 100 mil Frankrikes längsta flod. Den börjar i bergskedjan Cevennerna i södra Frankrike, och rinner sedan norrut till Orléans, där den tar vägen västerut till Atlanten och Biscayabukten. Det är floddalen från Nantes till Sancerre som i vinvärlden kallas för Loiredalen (kolla kartan). Och inte sällan kallas regionen för Frankrikes trädgård; fruktträdgårdarna, vinfälten och de pampiga slott gör skäl för namnet. Låt oss få ihop hur regionen är uppbyggd, och förstå vilka viner och druvor som kommer varifrån.
Om vi börjar från väster, ute vid kusten mot Atlanten, finner du först distriktet Pays Nantais (uttalas pejj naantE). Som de hör på namnet är det (fyra) områden kring staden Nantes, en stad med nära 300 000 invånare. Här gör man främst vita, lätta och friska muscadet-viner på druvan melon de Bourgogne. Dessa viner funkar utmärkt till fisk och skaldjur. På Systembolaget finns två (bara!) att välja bland, till mycket sansade priser, och både från området Sèvre-et-Maine: Muscadet Sèvre et Maine (nr 2275) för 79 kronor och Château du Cléray (nr 2185) för 74 kronor.
Sedan följer distriktet Anjou-Saumur (uttalas anncho-sammyr). Härifrån kommer många roséviner, och en del vita och röda viner också. Det vita viner är till dominerande del gjorda på druvan chenin blanc, och de röda på cabernet franc. På Systembolaget finns härifrån röda Château d’Eternes (nr 2273) för 86 kronor.
Nästkommande distrikt i Loiredalen heter Touraine, och samlas kring staden Tours. Här är sauvignon blanc den stora vita druvan, men chenin blanc är betraktad som den bästa, framför allt i området Vouvray (därifrån finns dessvärre inga viner i Systembolagets fasta sortiment). När det kommer till röda viner är Bourgueil (uttalas boorgöj) och Chinon distriktets mest klassiska och kända områden. Druvan här är cabernet franc, och vinerna är ofta riktigt bra, ofta rätt så dyra, och mycket svåra att få tag på – åtminstone om du letar på Systembolagets hyllor. Om du har lite tur kan du hitta Chinon Les Petites Roches (nr 92271) för 149 kronor eller Bourgueil Les Cent Boisselées (nr 99670) för 129 kronor. Också Domaine de la Butte (nr 90629) för 189 kronor, också den från Bourgueil, finns inom köphåll.
Och längst österut hittar du det distrikt som kallas för Övre Loire (ibland Östra Loire). Här finns området Sancerre, det förmodligen mest kända (och kanske bästa) i Loiredalen. På Systembolagets hyllor kan du hitta en handfull viner härifrån, alla gjorda på sauvignon blanc-druvor, alla kostar runt 150-kronorsstrecket. I Övre Loire finns också Pouilly-Fumé, ett område som också har ett gott och elegant vinrykte, och som också gör vita viner på sauvigon blanc. Här är tre viner att prova från Sancerre och Pouilly-Fumé, som alla passar finfint till getost (eller till fisk och skaldjur).
- Pouilly Fumé Caves des Perrières (nr 5284) för 139 kronor
- Sancerre Les Pierris (nr 2259) för 149 kronor
- Sancerre Les Baronnes (nr 32253) för 165 kronor
Alltså: Loiredalen sträcker sig från Nantes vid Atlantkusten till Sancerre mitt inne i Frankrike. Längs dalen gör man viner av alla sorter, och komma-ihåg-druvorna härifrån är chenin blanc, sauvignon blanc, cabernet franc och melon de Bourgogne. Geografiska namn att lägga på minnet är Sancerre, Pouilly-Fumé, Chinon, Anjou-Saumur och Pays Nantais (där man gör vita muscadet-viner). Nu börjar vi vår resa längs Loiredalen!