Var tredje franska vinflaska kommer från Languedoc-Roussillon. Men i denna jätteproduktiva region slåss Kvantitet mot Kvalitet. Låt oss gå på jakt efter goda viner från södra Frankrike.
Regionen Languedoc-Roussillon ligger i mitten i sydligaste Frankrike (se kartan), med Medelhavs-kust ner mot Barcelona i Spanien. Om du vill ge dig på att uttala regionen: säg ”lAngädock-rUssijonn”. De största städerna i Languedoc-Roussillon är Montpellier, Nîmes och Perpignan. Alles zusammen bor strax över 2,5 miljoner människor i regionen, som består av de tidigare provinserna Languedoc (längst norrut) och Roussillon (närmare Spanien). Rent historiskt är Languedoc mer ”franskt”, och Roussillon mer ”spanskt”, eller katalonskt för att vara exakt. Rent vinmässigt är Languedoc-Roussillon indelad i fyra distrikt, från norr till söder: Gard, Hérault, Aude och Pyrénées-Orientales. Samlingsnamnet för viner från dessa distrikt är Vin de Pays d’Oc (VdP). Röda viner dominerar stort, men också vita, söta och mousserande förekommer.
Vin de Pays betyder ”lantvin” på franska, och är en märkning av vin som finns över hela Frankrike. Den största andelen VdP gör man dock här i Languedoc-Roussillon; hela 7 av 10 franska lantviner kommer härifrån. Regionen har länge varit känd för att producera stora kvantiteter med enklare viner. Men här blåser också förändringsvindar; alltfler producenter gör moderna viner som håller hög kvalitet, och går i täten för den renässans som södra Franrike genomgår när det kommer till vin. Kul för oss är att priserna på de allt godare viner fortfarande är högst rimligt. Languedoc-Roussillon gör också många ekologiska och biodynamiska viner, och företräder en vin-stil som mer liknar Nya världen än Gamla världen (läs mer om skillnaden här). Regionen kallas ibland till och med för ”Frankrikes Nya Världen”. Kända områden här är Corbières (uttalas ”korrbijär), Fitou och Minervois (uttalas ”minnärvooa”) – alla ligger i distriktet Aude.
Här är klimatet varmt och vindigt. Närheten till Medelhavet gör att det blåser mycket över det bergiga, torra landskapet. Det är en tuff match att odla viner här, men ändock så populärt. Druvorna är många, runt 150 till antalet, men de vanligaste är carignan, grenache och syrah (blå) samt grenache blanc, ugni blanc och sauvignon blanc (gröna). Grenache och syrah är stora druvor i Rhonedalen, och sauvignon blanc är stor i Loiredalen. Ugni blanc (eller trebbiano i Italien) ingår till exempel i cognac, men vi bortser från den just här och nu. Låt oss fokusera på grenache – och lägga den druvan på minnet – när vi snackar om Languedoc-Roussillon. Alltås: grenache, syrah och grenache blanc är druvorna att lägga på minnet här.
Systembolaget har 280 helflaskor från Languedoc-Roussillon. Av dem tillhör dock nära 250 stycken (!) beställningssortimentet, vilket ger oss ungefär 25-30 viner att välja bland – från 59 kronor till 329 kronor. De flesta är röda, men några vita och några roséviner finns också att välja på. Under 100-lappen finns ett 15-tal flaskor, däribland från Claude Val, JP Chenet och Mas Janeil Special Edition (nr 79687) för 89 kronor (som är riktigt god). Här är ytterligare tre viner att dricka för dig som vill få en första smak av Languedoc-Roussillon:
- Gérard Bertrand Château L’Hospitalet La Réserve Rouge (nr 73142) för 159 kronor – rött (Nobelmiddagsvinet 2013!)
- Réserve de la Condamine (nr 12804) 69 kronor – rött på grenache, carignan och syrah
- Domaine Lafage Centenaire (nr 2403) för 92 kronor – vitt på grenache blanc och roussanne.
Skål!