Den stora druvan i Alsace är riesling, men hack i häl följer gewurztraminer – en druva som både betyder och smakar kryddigt.
Gewurztraminer är en grön druva med ursprung i norra Italien, kring den lilla byn Tramin (Tremeno) i landskapet som kallas Sydtyrolen. Men det är i franska Alsace som den växer med full kraft. Namnet däremot är tyskt; ”gewurz” betyder krydda. Druvan ger kryddiga och närmast parfymerade vita viner med smak och doft av litchi, honung, ananas, päron och grapefrukt. Gewurztraminer ger torra och söta viner som du nog kommer att omtala som ”rätt speciella”. I en blindprovning är det en enkel match att peka ut vilket av de vita vinerna som är gjort på gewurztraminer. Druvan trivs i kyligare klimat, och därför hittar du den främst i norra Frankrike och Tyskland, men också i USA, Chile, Australien och på Nya Zeeland.
Till gewurztraminer-viner passar heta asiatiska rätter kryddade med curry, cayennepeppar, ingefära eller koriander. Kyckling, anka och skaldjur går utmärkt att servera till. Och när det kommer till att kombinera det här vinet med ost: ät munster, tugga spiskumminfrön (så gör man i Alsace) och drick gewurztraminer. Det är en match made in heaven! Munster är gjort på komjölk och kommer förövrigt just från Alsace. Om du inte får tag på kittosten munster går det också bra med époisses eller port salut (de är också orangefärgade och har speciell doft).
På Systembolaget finns ett 20-tal viner på gewurztraminer. Här är tre att börja med, två från Alsace och en från Chile*:
- Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve (nr 5244) för 99 kronor
- Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer (nr 6680) för 79 kronor*
- Gewurztraminer Réserve Hennÿ (nr 2176) för 111 kronor
***
Läs också
Regionen: Alsace – den franska dalgången med vita pärlor
***
På sajten www.vinranka.nu finns femton viner som innehåller gewurztraminer. De som just nu har fått högst betyg av svenska vinkonsumenter är Gewurztraminer Réserve Hennÿ och Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve. In och sätt betyg du också!

