På Medelhavets största ö, Sicilien, gör man viner – röda, vita, starka, söta – så att det står härliga till i det bergiga, böljande landskapet. Vinproduktionen är omfattande och druvorna många, men de där riktiga guldkornen är få. Men de finns! Låt oss smaka på de bästa från Italiens ”fotboll”.
Sicilien. Då tänker du säkert på maffian (Cosa nostra – ”Vår sak”). Genom tiderna har många folk velat styra över ön som svävar mellan södra Europa och norra Afrika: greker, fenicier, vandaler, araber och romarna har alla önskat ta makten här. Det enda som har bestått genom århundradena är vinproduktionen. Och landskapet, det bergiga. Och klimatet, det varma och torra.
Ön är hela 80 gånger större än Malta, som ligger rakt söder om Sicilien. På Sicilien bor nära fem miljoner människor. Den största staden är vackra Palermo. Andra städer att lägga på minnet är Syrakusa, Messina, Catania och Marsala. Här hittar vi också Etna, Europas högsta aktiva vulkan, som ståtar en bra bit förbi 3 000 meter över havet.
Sicilien är en triangelformad ö, och det är (i huvudsak) på de tre uddarna som man odlar vin. På den västra udden finns distrikt som Marsala och Alcamo. På den sydöstra udden: Cerasuolo di Vittoria – öns mest kända distrikt (uttalas ”schärrasuållå di vittåria”). Och på den nordöstra udden: Etna (både vulkanen och vindistriktet).
På Sicilien odlar man mycket och många viner – röda, vita, starka och söta. Starkvinet marsala är det mest berömda, men det finns också lätta vita viner och fylliga rödviner. Den som vill dricka söta dessertviner bör gå direkt på en Moscato di Pantelleria (från ön med samma namn) eller en Malvasia delle Liparia (också den från ön med samma namn, som på svenska heter Eoliska öarna). Trots att den tillhör Systembolagets beställningssortiment kan du hitta halvflaskan Kabir Moscato di Pantelleria (nr 4623) för 148 kronor i rätt så många butiker. Producenten heter Donnafugata.
Den mest kända druvan på Sicilien är nero d’avola (uttalas typ ”nerådaavåla”). Den ger kraftiga, robusta röda viner. Den samsas ofta med mer internationella (för att inte säga franska) druvor som syrah, merlot och cabernet sauvignon. Också bland de vita inhemska druvorna går det att hitta till exempel chardonnay-druvor. Marsala-viner gör man på tre typiskt sicilianska gröna druvor: catarratto, grillo och inzolia.
Systembolaget erbjuder 90 helflaskor härifrån, varav hela 80 procent är röda viner. Ungefär 20 flaskor finns i det fasta sortimentet, varav över hälften är röda (lite vitt och lite marsala också). Prismässigt ligger flaskorna mellan 54 och 299 kronor, men plånboken ler för det mesta: nästan alla kostar under 100 kronor. Här är tre flaskor att dricka som en introduktion till Sicilien:
- Il Passo Nerello Mascalese Nero d’Avola (nr 71076) 79 kronor – rött vin
- Vecchioflorio Marsala Superiore (nr 8403) 59 kronor för halvflaska – starkvin
- Palazzo Mio Grillo (nr 6384) 54 kronor – vitt vin
Skål!
***
Sedan december 2013 har Goodmorning winelovers betat av en vinregion i taget – månad för månad. Först Toscana, sedan Piemonte, Venetien (så långt Italien), vidare till Frankrike – Bordeaux, Bourgogne och Rhonedalen – and then off to Spain. Läs allt – lär dig massor! Under hösten 2014 fortsätter den nyfikna vinresan till Tyskland och åter till Italien och Frankrike.

