På vulkanen Etnas sluttningar på Sicilien, där växer druvorna nerello mascalese och nero d’avola, druvor som blir till det röda vinet Il Passo – helgens vintips.
Vinet Il Passo Nerello Mascalese Nero d’Avola (nr 71076) kostar inte en krona mer än 79 kronor på Systembolaget. Det är toppen, eftersom det är typ 140-150 kronor gott (minst). Smaken av körsbär och björnbär är super, och det doftar härligt fruktigt. Trots att årgången ännu är ung (2013) är den varken tannin-tufft eller rustikt i smaken. Vinet är klassiskt lättdrucket. Efter en klunk vill du ha en till, och en till.
Vinet blir dock än bättre ihop med mat. Det ska helst vara mustiga kött- eller pastarätter – eller vällagrade ostar på ko- eller fårmjölk. För dig som vill stå på lite större funkar det här vinet utmärkt till en mustig, höstig gryta på oxfilé, svamp och lök. Kolla in receptet hos ICA. Laga, öppna flaskan, häll upp, lägg upp – och skål.
Alltså:
Il Passo Nerello Mascalese Nero d’Avola (nr 71076) 79 kronor
![]()