150921-Karta-Abruzzerna

 

Det mesta i den italienska vinvärlden handlar om Toscana, Piemonte och Venetien. Regionen Abruzzerna däremot är okänd för många vinälskare. Tyvärr.

Som en 100 mil lång ryggrad löper bergskedjan Apenninerna genom Italien. Dess högsta delar (över 3 000 meter!) kallas för Abruzzerna, och det är också namnet på den bergiga region som där har kust mot Adriatiska havet. På italienska heter regionen Abruzzo. Vi befinner oss precis mitt på Italien (kolla kartan); norrom ligger regionen Marche och söderom Molise och Apulien (Puglia). L’Aquila (uttalas Lackwilla, och betyder ”Örnen”) och Pescara är de största städerna med runt 100 000 invånare. Totalt bor cirka 1,3 miljoner människor i Abruzzerna.

Lite i skymundan, halvt isolerad, i skydd bakom bergen, har Abruzzerna stått emot omvärldens påverkan och bevarat sin identitet. ”Ett annat Italien” kallas regionen därför emellanåt.  Här finns storslagen natur i de tre nationalparkerna och i de många naturreservaten. Här finns en orörd matkultur med lantlig husmanskost. På regionens bord serveras fårost, charkuterier, lamm, surdegsbröd, honung, olivolja och saffran. Och vin såklart!

Abruzzerna är Italiens femte största vinregion räknat i kvantitet. Kvaliteten har det dock varit lite si och så med, men revolutionära vindarna gör att det här numera finns en radda guldkorn för en överkomlig slant. Över 60 procent av regionens viner är röda, knappt 40 procent är vita, och en liten del är roséviner (som i Abruzzerna kallas för cerasuolo). Vidare så ger druvan djupt rödfärgade viner. De bästa vinerna hittar du i området Colline Teramane (som betyder ”kullarna i provinsen Teramo”). Därifrån hittar du Farnese (nr 2367) i det fasta sortimentet, och viner från Fattoria Giuseppe Savini och Orlandi Contucci Ponno i beställningssortimentet.

Den absolut dominerande druvan är den blåa montepulciano. På den druvan görs vinet som heter Montepulciano d’Abruzzo, och som enligt lag ska innehålla minst 85 procent montepulciano. Men se till att inte förväxla varken druvan eller vinet med Vino Nobile di Montepulciano från staden Montepulciano i Toscana; det finns nämligen noll samband dem emellan. De röda vinerna från Abruzzerna är ofta djupröda, behagligt tanninrika och rustika med smak av mörka bär (till exempel björnbär, körsbär) och kryddor. Bombino bianco är den stora gröna druvan i regionen, och resulterar bland annat i det vita vinet som kallas Trebbiano d’Abruzzo (vilket i sig är lite knepigt, eftersom det finns en druva som heter trebbiano, men den ingår inte här, utan det är alltså bombino bianco som är druvan i Trebbiano d’Abruzzo). Capisce?

På Systembolaget finns ungefär 70 flaskor att välja bland från Abruzzerna; 40 av dem är röda (montepulciano och sangiovese), 25 är vita (bombino bianco och pecorino, druvan alltså, inte osten) och 5 är roséviner. I det fasta sortimentet hittar du ungefär 25 flaskor härifrån, varav nästan alla är röda. De mest produktiva producenterna är Valle RealeUmani Ronchi, Ciccio Zaccagnini och Farnese. För många svenskar är nog il Conte (nr 2322) det mesta kända rödvinet från Abruzzerna. Den har en självklar plats på fem-att-börja-prova-listan för Abruzzerna (samtliga är röda):

  • Farnese (nr 2367) för 99 kronor (se till att ta den med rött på etiketten, inte den med grönt)
  • Valle Reale (nr 2355) för 109 kronor
  • Vigna San Convento (nr 95339) för 159 kronor
  • San Calisto (nr 99010) för 201 kronor
  • il Conte (nr 2322) för 69 kronor – halvflaska för 39 kronor