Ciao Veneto! Under februari månad (2014) kommer Goodmorning winelovers att handla om viner från vinregionen Venetien (som heter Veneto på italienska).
Venetien ligger i nordöstra Italien (kolla kartan). Regionen börjar vid Gardasjön i väster och sträcker sig till Venedig och kusten mot Adriatiska havet i öster. Längst i norr tronar Alperna upp sig runt skidorten Cortina, och i söder gränsar Venetien mot regionen Emilia-Romagna. Verona och Venedig är de största städerna, och Gardasjön är till och med Europas största sjö. I den här regionen bor omkring fem miljoner människor.
Som vinregion är Venetien av många mycket högt ansedd. De mest kända vinerna härifrån är de röda amarone-vinerna och de vita soave-vinerna. Det är rätt så jämnt skägg, men faktiskt produceras i den här regionen fler vita än röda viner.
För att börja fatta Venetien kommer vi att snacka mer om (från väster till öster):
Lätta röda från Bardolino
Vid Gardasjöns östra strand ligger Bardolino, en liten pittoresk stad med 8 000 invånare. I de kulliga området runtomkring odlar man de röda bardolino-vinerna. De går att beskriva som lätta, torra och med låg alkoholhalt (10-11 %). Vinerna härifrån jämförs ofta med de unga franska beaujolais-vinerna. Bardolino kämpar i skuggan från de närbelägna distrikten Valpolicella (rött) och Soave (vitt). Prova till exempel Zeni Bardolino Superiore Classico (nr 2379) för 91 kronor.
Amarone, ripasso och recioto från Valpolicella
Venetien är Amarone-land. Amarone är ett lika populärt som fylligt rödvin från dalarna i Valpolicella, strax utanför Verona. Det speciella med amarone är att det görs – helt eller delvis – på torkade druvor. Detta gör att smaken och doften blir mer koncentrerad och en aning besk (amaro betyder besk på italienska). Sedan jäser man ut druvorna och tillsätter cirka 15-16 procent alkohol, alltså något mer än det normalt är i vin. Metoden kallas för appassimento. Eftersom metoden är kostsam är amarone-vinerna ofta betydligt dyrare än andra röda viner från regionen.
Ripasso är ett bra, men något lättare, rödvin som görs genom att de jästa druvskalen från amarone-tillverkningen får jäsa en gång till ihop med ett enkelt så kallat Valpolicella-vin.
Recioto å sin sida är ett sött rödvin, också det gjort på torkade druvor, som ger en stram/besk smak av russin, körsbär och choklad. Recioto är i själva verket ett amarone-vin som inte har fått jäsa ut helt och fullt. I området Soave gör man en recioto baserat på vitt vin, kallad Recioto di Soave.
Den viktigaste druvan i alla röda Venetien-viner heter corvina (veronese). Läs mer om druvan corvina i det här inlägget.
Här är fem producenter i Valpolicella som värda att lägga på minnet: Masi, Allegrini, Tommasi, Speri och Dal Forno.
Vita viner i världsklass – från Soave
Strax öster om rödvinslandet Valpolicella ligger vitvinslandet Soave. Här görs torra och söta (ibland också mousserande) vita viner, ofta med smak av mandel, päron och citrus. Och ofta i världsklass. Här är garganega den klart dominerande druvan. Läs mer om druvan garganega i det här inlägget. Här är fyra producenter i Soave att hålla koll på: Gini, Fasoli Gino och Pieropan.
Om du vill börja smaka på viner från Venetien, börja med dessa fem:
- Campolieti Ripasso (nr 6792) för 97 kronor. Det här vinet finns på halvflaska för 51 kronor – helt perfekt att börja med. Producenten heter Luigi Righetti, och druvorna är corvina, rondinella och molinara.
- Castelforte Ripasso (nr 5352) för 81 kronor. Producenten heter Cantine Riondo, och druvorna är corvina, rondinella och molinara.
- Masi Amarone Costasera (nr 2345) för 281 kronor. Den finns som halvflaska i beställningssortimentet. Var alltid beredd att spendera över 200 kronor för en flaska amarone. Producenten heter Masi, och druvorna – de börjar du kunna vid det här laget – är corvina, rondinella och molinara.
- Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico (nr 2304) för 150 kronor. Det här är en av två flaskor recioto som Systembolaget har i sitt fasta sortiment. Producenten är Cantina Valpolicella Negrar.
- La Froscà (nr 99099) för 159 kronor. Producenten heter Gini, och druvan är garganega.
***
Har du siktet inställt på en hel box från Venetien? Okaj okaj. Här är de två som brukar få högst betyg:
- Vitt: Monti Garbi Soave (nr 2078) 205 kronor för tre liter
- Rött: Allegrini (nr 2309) 255 kronor för tre liter
Se det här som en introduktion till Venetien. De närmaste veckorna kommer vi att snacka om – och dricka! – en hel del viner – från regionen. Ripasso! Amarone! Soave! Recioto! Skål!
***
Gillar du det här inlägget? Prenumerera då gärna på vårt nyhetsbrev, som 1-2 gånger i månaden ger dig vintips och rececpt direkt i mejlboxen. Det kostar inget, och du börjar prenumerera genom att fylla i ditt namn och din e-postadress här: