Det sägs att ett enkelt sätt att få veta hur en människa har det är att ta reda på om hon längtar efter fredag eller måndag. Jag för min del längtar till fredag varje söndag. Och idag, min vän, är det fredag. Det firar vi med en flaska rött, men vilken?
Jag föreslår en flaska Allegrini Valpolicella Superiore (nr 6010). Den kostar 101 kronor, och är ett mycket bra vin för den pengen. Det skulle varit ett mycket bra vin också för 150 kronor, promise. Det doftar körsbär, timjan och choklad, och smakar kryddigt och fruktigt. Det är gjort på druvan corvina, men också lite lite av rondinella och osoleta.
Allegrini heter producenten, en stor producent i Venetien, närmare bestämt i Fumane i Valpolicella. De gör dessutom en uppskattad amarone, ett vitt vin som heter Villa Cavarena, och också det röda vinet La Grola (nr 42334) som kostar 161 kronor. Men tillbaka till vårt helgvin, som alltså är en Valpolicella Superiore. Man gör vinet genom att blanda torkade druvor med ett vin gjort på färska druvor. Resultatet blir ett torrt vin som passar utmärkt till mat (i motsats till en amarone, till exempel). Särskilt bra passar en Valpolicella Superiore till kötträtter med krämiga tillbehör med risotto eller polenta. Eller till en lagrad hårdost, som till exempel grana padano. Men idag väljer vi att kombinera det här vinet med en kötträtt, nämligen lammfilé med krämig polenta och kronärtskockssalsa. Skål!