Äntlische freitag! Och vad passar väl bättre än att fira helgen med pizza? Ja, vad? Nä, just det. Pizza får det bli. Gör flera, så räcker det till på söndag också.
Att köpa hämtpizza är bra bekvämt och billigt, men att göra egen pizza slår det mesta. Det är inte ens svårt (men räkna med att låta degen få jäsa i typ en timme). Dessutom smakar hemmagjord pizza så gott så gott till en glas rött vin. Men innan pizza-receptet:
Vilket vin passar till?
Jag rekommenderar en flaska Brolio (nr 2705) från producenten Barone Ricasoli, som finns mitt i Chianti Classico-distriktet, i byn Gaiole in Chianti. Brolio kostar 115 kronor, och är ett mycket bra vin för det priset (hos Vivino får vinet betyget 3,7 av 5, hos Vinkatten betyget 9,1 av 10, och hos CellarTracker 87,8 av 100). Om du vill köpa en halvflaska är priset 69 kronor.
Om det finns alternativ? Ja:
> Slå på stort: Isole e Olena Chianti Classico (nr 73190) 186 kronor
> Vardagslyx: Mediterra (nr 74673) 139 kronor – i beställningssortimentet
> Bra till lägre pris: Siro Fifty (nr 2567) 99 kronor – ekologiskt odlat
Vad passar att ha på pizzan?
Eftersom det är rödvin till, så ta i ordentligt. Skippa skaldjuren den här gången, och kör istället på lufttorkat kött (typ prosciutto, bresaola eller salami) eller korvar (typ salsiccia eller mortadella, som båda är italienska). Om du vill gå all in på Toscana: gå till en skapligt välsorterad delikatess-disk, och fråga efter skinka från grisrasen cinta senese. På botten: passerade tomater och riven ost. Toppa sedan pizzan med mozzarella-ost eller hyvlad parmesan. Och så lite ruccola-sallad när pizzan kommer ur ugnen. Klart!
Så till recepten (om det äter lchf finns ett sådant recept längre ner):
Pizza för 4 personer
90 minuter
0,5 paket jäst
2,5 dl vatten
1 krm socker
0,5 tsk salt
1 msk olivolja
6,5 dl vetemjöl
400 gram passerade tomater
200 gram riven ost
oregano
fyllning enligt dina önskemål
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37°. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt socker, salt, olivolja och mjöl. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Låt jäsa under duk cirka 1 timme.
Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på ett mjölat bord och knåda kraftigt. Dela degen i 4 delar. Kavla ut delarna och flytta över till smorda plåtar. Platta ut pizzorna med händerna. Bred tomat på pizzorna och strö över osten. Fördela sedan fyllningen över osten. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 min. Strö över oregano.
Receptet är hämtat från Tasteline.
***
Lchf-pizza för 4 personer
30 minuter
200 g riven grana padano eller liknande
8 ägg
1,5 dl vispgrädde
4 msk fiberhusk
En nypa salt
Vispa ägg, grädde och fiberhusk med elvisp. Blanda sedan ner osten. Låt stå cirka 5 minuter. Fördela degen på två plåtar. Förgrädda i ugn cirka 15 minuter i 175°.
Fördela sedan önskat pålägg på bottnarna och grädda i 250°, tills osten har smält och pizzorna har fått fin färg.
Receptet är hämtat från 56kilo.se
***
Gillar du det här inlägget? Prenumerera då gärna på vårt nyhetsbrev, som 1-2 gånger i månaden ger dig vintips och rececpt direkt i mejlboxen. Det kostar inget, och du börjar prenumerera genom att fylla i ditt namn och din e-postadress här:

