Vinetikett Brunello Di Montalcino

Äntligen helg! Och den här mörka årstiden inbjuder verkligen till att stå vid grytorna och göra någonting härligt mustigt, som får puttra på spisen en bra stund.

Vi hade en flaska brunello hemma, som Evelina och jag hade fått i bröllopspresent (modell finare, alltså). Jag kände för att laga någonting gott till den. Något gott visade sig den här kvällen vara Nils-Emils lammgryta. Jag bytte ut lammet mot kalkon, eftersom Evelina undviker rött kött, och det blev en succé som vi varmt rekommenderar. Svampen gör grytan riktigt hösten. Och gelén gör allting ännu godare. Testa.

Vilket vin passar till?
Det finns säkerligen många vinval som passar, men eftersom vi just nu gräver djupt i Toscana kommer de här tre tipsen naturligtvis härifrån.

> Slå på stort: Brunello di Montalcino 2007 (nr 12357) 248 kronor
> Vardagslyx: Brolio Chianti Classico (nr 2705) 115 kr
> Bra till lägre pris: Terreno Chianti Classico (nr 2373) 99 kronor
Helgvinet Brunello di M

Nils Emils lammgryta (4 portioner)
45 minuter

Ingredienser
1 kg grytbitar av benfritt lammkött (alternativt kalkon eller quorn)
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 st gula lökar
200 g Karl Johansvamp eller trattkantareller
1 st morot
4 dl buljong
2 msk vetemjöl (alternativt 1 msk fiberhusk)
2 dl vispgrädde
2 msk rönnbärsgelé
salt
svartpeppar
3 msk hackad persilja

Gör så här
1. Skär köttet i 2 cm stora tärningar. Bryn köttet i en stekpanna, krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en gryta.
2. Skala och hacka löken. Dela svampen i mindre bitar och skala och tärna moroten. Bryn lök och svamp, lägg över i grytan. Lägg i morot och häll över buljong. Låt småkoka cirka 30 min eller tills köttet känns mört.
3. Sila av skyn och håll resten varmt. Koka samman skyn till cirka 4 dl. Blanda mjölet med grädden och red av skyn. Låt såsen koka några minuter. Lägg i gelén.
4. Häll såsen över köttet och de övriga ingredienserna. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Strö över persiljan strax innan servering.

Receptet kommer från Recept.nu. Tipstack till Systembolaget-Ulf på Twitter.